BESTE BURGER OSLO

BESTE BURGER OSLO

BCN burgeren er spanskinspirert, og navnet har vi lånt av Barcelonas hovedflyplass. Vi bruker den litt salte, modne manchegoosten sammen med den sterke chorizopølsen, og med urtemajones, frisk sprø salat, saftige tomater og rødløk har du en (nærmest) perfekt burger.

4 porsjoner

4 burgere av storfekjøtt

4 burgerbrød olivenolje salt og pepper etter smak

150 g urtemajones

8 skiver manchegoost, ca. 2 mm

tykke (gjerne tykkere)

20 skiver chorizopølse, ca. 2 mm

tykke (gjerne tykkere)

4 blader grønn lollosalat

5–6 skiver rødløk

4 skiver bifftomat

Krydre burgerne med salt og pepper på begge sider. Grill dem medium på grillen eller i en grillpanne. Når du har snudd burgerne, legger du to skiver manchegoost på burgerne, og mens disse smelter, griller du chorizoskivene forsiktig før du legger dem oppå osten.

Pensle burgerbrødene med olivenolje og grill dem lett. Smør urtemajones på bunn- brødet, legg på salatbladene og rødløkskivene, og til slutt legger du på burgeren med den smeltede osten og de grillede pølseskivene. Legg toppbrødet på og server.

HISTORIE OG HOVEDSTAD

Oslo er hovedsete for bådeRegjeringen og Stortinget.. I enden av Karl Johans gate ligger Det kongelige slott, som er hovedresidensen til Kong Harald V og Dronning Sonja. Oslos historie går tilbake 1000 år, og Oslo har vært Norges hovedstad siden Norge fikk egen grunnlov i 1814. I perioden 1624-1925 het byen Christiania. I dag er Oslo både et fylke og en kommune, og byen styres fra Oslo rådhus.

Mange av Norges viktigste utdanningsinstitusjoner, forskningsfasiliteter og bedrifter har hovedsete i Oslo, som også huserkulturinstitusjoner.

OSLO I TALL

HISTORIEN OM DØGNVILLBURGER

Vi har jobbet med restauranter og catering hele yrkeslivet, men uansett hva vi gjorde eller hvordan vi gjorde det, var det alltid burgeren som ble mest populær. Etter hvert begynte vi å leke med tanken på en ren burgerrestaurant. Frykten for å svikte det burgerelskende publikummet var stor, og vi visste at hvis vi skulle realisere prosjektet, måtte målet være å lage de beste burgerne i landet. Selvfølgelig en ambisiøs målsetning, men har man først satt seg griller i hodet, er det kort vei til overmotet.

Over en bedre middag i 2010 bestemte vi oss for å ta sjansen. Det klirret i ølflasker, og så var det ingen vei tilbake. «Vi gjør det!» smattet vi i kor, med en særdeles god magefølelse. Dere kan jo bare gjette hva vi spiste. Vi gikk umiddelbart til anskaffelse av en stor grill og begynte å teste oppskrifter på det knøttlille kjøkkenet vi hadde til rådig-
het. Etter uker med sølete og høylytt testing (og etter hvert en ganske middels fornøyd samboer) skjønte vi at tiden var kommet for å oppsøke ekspertisen. Vi pakket kokkehatter og stekespader, la grillen i bagasjerommet og kjørte vestover. Vi skulle i møte med Prima Jæren og Albert Idsøe jr., som vi håpet skulle bli kjøttleverandørene våre. Begge har et særdeles godt rykte i bransjen, men det var et uforglemmelig besøk i boden deres på Gladmatfestivalen i Stavanger som gjorde at vi var hundre pro- sent overbevist om at kjøttet til burgerrestauranten vår måtte komme fra dem. I boden fikk vi servert det beste biffkjøttet vi noen gang hadde spist, og bare tanken på det ga oss vann i munnen hele turen over Hardangervidda.

Heldigvis delte de vår entusiasme for ideen om Døgnvill. I likhet med oss har de alltid ment at man ikke må være størst for å være best. Det var en sann glede å se Albert vise oss rundt på slakteriet første gang. Stolt fortalte han om de tyske og franske maskinene mens han klappet de ansatte på ryggen. Han oste selvtillit, og var åpenbart stolt av bedriften sin. Han visste at han leverte ypperste kvalitet. På ulike dialekter delte vi erfaringer fra kjøkkenet, og sammen testet vi alle mulige typer kjøtt og sammensetninger. På kokkeskolen lærer man at hamburgeren skal inneholde egg, mel og brødsmuler for å binde kjøttet, men jo mer vi eksperimenterte, jo mer ble det klart at det enkle og rene var det beste: En burger skal kun bestå av kvernet biff (høyrygg av okse), salt og pepper. En så uovertruffen kjøttkvalitet skulle man ikke tukle med.

Da vi kom tilbake fra Jæren, var magen full av burgere og hodet fullt av optimisme. Det var på tide å starte jakten på den perfekte kjøkkensjefen som kunne lage beste burger i Oslo.