BURGER OSLO

BURGER OSLO

Chipotle burger er en av de mest populære burgerne i restauranten vår i Oslo. Den er så velduftende og frisk at sammen med det lille hintet av chipotlesaus, er det like før du letter. Toppingen på burgeren er en chilensk salsa som heter chancho en piedra – en salsa som er svært populær på grillet kjøtt i Sør-Amerika. Under burgeren bruker vi chipotlemajones. Alle ingredienser i burgeren er hjemmelaget i Oslo

4 porsjoner

4 burgere av storfekjøtt
4 burgerbrød
olivenolje
salt og pepper etter smak

8 ss chipotlemajones (s. 26) 4 blader grønn lollosalat

Chancho en piedra:
3 store bifftomater
1⁄2 bunt fersk koriander 1⁄2 bunt bladpersille
1 liten rødløk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
salt og pepper etter smak. Alle ingredienser er lett tilgjengelige i de fleste dagligvarebutikker i Oslo.

FAKTA OM OSLO OG DØGNVILL BURGER

Kongeriket Norge er et parlamentarisk demokrati, og Oslo er hovedsete for bådeRegjeringen og Stortinget. I enden av Karl Johans gate ligger Det kongelige slott, som er hovedresidensen til Kong Harald V og Dronning Sonja.

Oslos historie går tilbake 1000 år, og Oslo har vært Norges hovedstad siden Norge fikk egen grunnlov i 1814. I perioden 1624-1925 het byen Christiania. I dag er Oslo både et fylke og en kommune, og byen styres fra Oslo rådhus.

Mange av Norges viktigste utdanningsinstitusjoner, forskningsfasiliteter og bedrifter har hovedsete i Oslo, som også huserkulturinstitusjoner.

GEOGRAFI OG KLIMA

Oslo ligger innerst i Oslofjorden, som brukes til både transport og rekreasjon. Over halve kommunen er dekket av skog- og parkområder, noe som gir byen et grønt preg. Den største parken, Frognerparken, er en av Norges mest populære turistattraksjoner. Klimaet i Oslo er mildere enn breddegraden skulle tilsi. Om sommeren stiger temperaturen ofte over 20 grader, men vintrene er allikevel kalde nok til å fylle Oslomarka med skiløpere.

OSLO I TALL

HISTORIEN OM DØGNVILLBURGER

Det startet med en genuin kjærlighet til burgeren. Vi har alle vokst opp med hamburgere, og ingen av oss kan erindre en tid uten denne fantastiske matretten. Jeg husker fremdeles at vi som smågutter kjøpte hamburgere på den lokale kiosken, der innehaveren varmet opp dypfryste, ferdigproduserte hamburgere i en mikrobølgeovn. Burgerne var glovarme utenpå og stivfrosne inni; likevel slukte vi dem med glupsk og barnlig glede.

Hvis vi hadde oppført oss ekstra pent, tok mødrene våre oss med på tur til Oslo og McDonald’s i Karl Johans gate, og der vi fikk både cheeseburgere og jordbærmilkshake. Det var selvfølgelig det beste vi hadde smakt, og vi ble de store heltene i skolegården da vi stolt fortalte at vi klarte å spise to Big Mac burgerpå rad. Da vi ble litt eldre, fikk vi lov til å besøke Oslo alene, og hvis vi var ekstra heldige, fikk vi med oss jenter på date. Da spiste vi selvfølgelig hamburgere på Maliks, før vi dro på kino og prøvde oss på litt klining i mørket, med intens Thousand Island-ånde. I russetiden kjørte vi land og strand rundt i den rødmalte bilen for å spise burger på alle gatekjøkken vi kunne finne, mens ølet ble lunkent i kassene i bagasjerommet. En helt naturlig prioritering, spør du oss. Men til slutt ble vi voksne – vi, som alle andre – og med alderen utviklet smakssansen seg. Selv om vi fortsatte å elske burgere, ble behovet for bedre råvarer større. Noen vil sikkert påstå at vi ble kresne, selv sier vi at vi ble kvalitetsbevisste. Uansett mener vi at det må være lov når det gjelder noe så viktig som vår definitive livrett: hamburgeren.