HAMBURGER OSLO

HAMBURGER OSLO

Chipotle hamburger er en av de mest populære hamburgerne på døgnvillburger og bar i Oslo. Den er så velduftende og frisk at sammen med det lille hintet av chipotlesaus, er det like før du tar av. Toppingen på hamburgeren er en chilensk salsa som heter chancho en piedra – en salsa som er svært populær på grillet kjøtt i Sør-Amerika. Under hamburgeren bruker vi chipotlemajones. Alle ingredienser i hamburgeren er hjemmelaget i Oslo

4 porsjoner

4hamburgere av storfekjøtt
4 hamburgerbrød
olivenolje
salt og pepper etter smak

8 ss chipotlemajones (s. 26) 4 blader grønn lollosalat

Chancho en piedra:

3 store bifftomater
1⁄2 bunt fersk koriander 1⁄2 bunt bladpersille
1 liten rødløk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
salt og pepper etter smak. Alle ingredienser er lett tilgjengelige i de fleste dagligvarebutikker i Oslo.

FAKTA OM DØGNVILLBURGER OG OSLO

Norge er et parlamentarisk demokrati, og Oslo er hovedsete for bådeRegjeringen og Stortinget. I enden av Karl Johans gate ligger slottet, som er huset til Kong Harald V og Dronning Sonja.

Oslos historie går tilbake 1000 år, og Oslo har vært Norges hovedstad siden 1814. I perioden 1624-1925 het byen Christiania. I dag er Oslo både et fylke og en kommune, og byen styres fra Oslo rådhus.

Mange av Norges viktigste utdanningsinstitusjoner, forskningsfasiliteter og bedrifter har hovedsete i Oslo, som også huserkulturinstitusjoner og mange nye hamburger restauranter.

GEOGRAFI OG KLIMA

Oslo ligger innerst i Oslofjorden, som brukes til både transport og rekreasjon. Over halve kommunen er dekket av skog- og parkområder, noe som gir byen et grønt preg. Den største parken i Oslo heter Frognerparken og er en av Norges mest populære turistattraksjoner i konkurranse med holmenkollen og vikingskip museeet.

Klimaet i Oslo er mildere enn breddegraden skulle tilsi. Om sommeren stiger temperaturen ofte over 20 grader, men vintrene er allikevel kalde nok til å fylle Oslomarka med skiløpere.

OSLO I TALL

HISTORIEN OM DØGNVILLBURGER

Det startet med en genuin kjærlighet til burgeren. Alle har vokst opp med hamburgere, og ingen av oss kan erindre en tid uten denne fantastiske matretten. Jeg husker fremdeles at vi som smågutter kjøpte hamburgere på den lokale bensinstasjonen eller kiosken, der innehaveren varmet opp dypfryste, ferdigproduserte hamburgere i en mikrobølgeovn. Hamburgerne var glovarme utenpå og stivfrosne inni; likevel slukte vi dem med glupsk og barnlig glede.

Hvis vi hadde oppført oss ekstra pent, tok mødrene våre oss med på tur til Osloog McDonald’s hvor køen strakte seg utover gaten, og der vi fikk både cheeseburgere og jordbærmilkshake. Det var selvfølgelig det beste vi hadde smakt, og vi ble de store heltene i skolegården da vi stolt fortalte at vi klarte å spise to Big Mac hamburger på rad. Da vi ble litt eldre, fikk vi lov til å besøke Oslo alene for å spise hamburgere, og hvis vi var ekstra heldige, fikk vi med oss jenter på date. Da spiste vi selvfølgelig hamburgere på Maliks, før vi dro på kino og prøvde oss på litt klining i mørket, med intens Thousand Island-ånde. I russetiden kjørte vi land og strand rundt i den rødmalte bilen for å spise hamburger på alle gatekjøkken vi kunne finne, mens ølet ble lunkent i kassene i bagasjerommet. En helt naturlig prioritering, spør du oss. Men til slutt ble vi voksne – vi, som alle andre – og med alderen utviklet smakssansen seg. Selv om vi fortsatte å elske hamburgere, ble behovet for bedre råvarer større. Noen vil sikkert påstå at vi ble kresne, selv sier vi at vi ble kvalitetsbevisste. Uansett mener vi at det må være lov når det gjelder noe så viktig som vår definitive livrett: hamburgeren.