HAMBURGER

HISTORIEN OM HAMBURGER

Vi på Døgnvill elsker burgere. Uansett hvor vi er i verden, jakter vi på de beste burgeropplevelsene, enten vi må bestille bord på eksklusive restauranter, blir servert over bardisken på en britisk pub eller spiser i bilen utenfor en norsk veikro. Og mens vi gom- ler oss gjennom vår ubetingede favorittrett, pleier vi å diskutere hvor hamburgeren egentlig kommer fra. Vi blir som regel både mette og fornøyde, men enige – det blir vi aldri.

Hamburgeren har en helt spesiell status. Det er en av de mest kjente og mest populære matrettene i verden. De fleste restau- ranter på den vestlige halvkule tilbyr en eller annen variant av burgeren, og som regel er den blant de rimeligste alternativene på menyen. Vi har erfart at burgeren er den sikre vinneren som alltid gir valuta for pengene og gjør alle fornøyde. Den passer like perfekt til barnebursdager som til statsbesøk – George W. Bush inviterte Nicolas Sarkozy på «uformell lunsj» med ham- burger i Det hvite hus – well done!

Også i populærkulturen er hamburgeren merkbar, og et av våre favoritteksempler er fra Pulp Fiction. Samuel L. Jacksons og John Travoltas rollefigurer sitter i bilen på vei for å hente den mystiske kofferten da de begynner å snakke om at Quarter Pounder heter Royale With Cheese i Paris, for så å gjøre narr av franskmennenes vane med å drukne pommes fritene i majones. Deretter tar de seg inn i leiligheten, spiser Big Kahuna-burgeren til en stakkar som blir plaffet ned, for så å stikke av med koffer- ten. Kanskje ikke en helt vanlig dag på jobben, men som vi alle vet: uten burgermat og drikke duger helten ikke.

I dag serveres burgere overalt – på gatekjøkken i Mo i Rana og på restauranter med Michelin-stjerner i New York. Burgeren fås i alle tenkelige varianter, laget på alt fra storfekjøtt til kal- vehjerter, med Thousand Island-dressing eller foie gras, pom- mes frites eller trøfler. Det dukker stadig opp nye kokker og matentusiaster som fornyer ideen om hva en hamburger kan være. Men en fullstendig burgerrevolusjon lar vente på seg, for den store majoriteten foretrekker fremdeles den klassiske hamburgeren: et stykke kvernet biffkjøtt mellom to brød, med tomat, majones, rødløk, sylteagurk og salat. Og enten man får burgeren pakket inn i papir eller servert på sølvfat – smaken er heldigvis det viktigste.

HAMBURGERENS OPPRINNELSE

Selv de lærde gastronomene strides om hamburgerens opprinnelse. Amerikanerne påstår hardnakket at de var først ute med å lage den klassiske hamburgeren, men innbyggerne i Hamburg i Tyskland vil nok mildt sagt si seg uenige. I første halvdel av 1800-tallet ble Hamburg en av verdens ledende havnebyer, og for både varer og passasjerer var New York det vanligste reise- målet. Selskapet Hamburg America Line fraktet utallige tyske emigranter over Atlanterhavet, spesielt etter marsrevolusjonen i 1848.

På denne tiden begynte flere kafeer i New York å tilby Hamburg Steak, en ”burger” laget av kvernet kjøtt, løk og brødsmuler, for å tiltrekke seg tyske kunder. Om de fant på oppskriften selv eller fikk den fra tyskere som hadde tatt med seg mattradisjon- ene sine fra hjemlandet, er det ikke mulig å si. Det var likevel ikke før på slutten av 1800-tallet at vi har rapporter om den klassiske hamburgeren som vi ville gjenkjent i dag. Da hadde den dukket opp på begge sider av Atlanterhavet omtrent samtidig, og når det gjelder spørsmålet om hvem som var først ute, er kildene både sprikende og upålitelige. Selv om ingen har fått den offi- sielle æren for å ha oppfunnet hamburgeren, er det et par per- soner som ofte blir trukket frem som sannsynlige kandidater.

Den tyske kokken Otto Kuase skal i 1891 ha servert en særdeles populær sjømannsandwich på en av bryggene i Hamburg. Den bestod av stekt biff og speilegg mellom to ristede brød. Ottos sandwich skal ha fått tyske sjømenn som kom til New York til å spørre om en sandwich Hamburg style når de var på bar.

En annen mulig kandidat er Charlie Negreen fra Wisconsin. Allerede som femtenåring skal han ha solgt kjøttboller fra en bod på det årlige Outagamie County Fair. Han forsto at kun- dene ikke ville sitte ned, men heller gå rundt, så han bestemte seg for å gjøre maten bærbar. Løsningen ble å gjøre kjøttbollen flatere og legge den mellom to brødskiver. Unggutten fikk umid- delbart god respons fra et hurtig økende antall kunder, og han fikk tilnavnet “Hamburger Charlie”.

Til tross for usikkerhet om selve opprinnelsen er det bred enig- het om at kjøttet ble lagt mellom to brødskiver av praktiske år- saker. Bord og bestikk ble overflødig når kunden kunne holde maten i hendene.

FASTFOOD OG HAMBURGERKJEDER

At hamburgeren var populær blant vanlige folk, ble spesielt ty- delig i USA utover på 1900-tallet. Da ble det etablert flere ham- burgerkjeder som la grunnlaget for det som senere ble kjent som «fast food». Alle restaurantene i kjeden fulgte samme oppskrift, og målet var å levere maten lynraskt og med samme resultat hver gang. En hamburgersulten befolkning omfavnet konseptet, og markedet syntes å være umettelig. Etter andre verdenskrig eksploderte antallet hamburgerkjeder, og selv om atskillige forsvant like raskt som de hadde dukket opp, lever mange fortsatt i beste og velfriterte velgående: McDonald’s, Burger King, White Castle, Wendy’s og Jack in the Box, bare for å nevne noen av de mest kjente. De aller største kjedene har filialer rundt om i verden, også her i Norge. En utenkelig tanke for 150 år siden.

Ved å masseprodusere burgeren har de store kjedene gjort hamburgeren til en milliardindustri. Et tydelig eksempel på

McDonald’s innflytelse på verdensmarkedet er den såkalte Big Mac-indeksen som sammenligner prisen på en Big Mac hamburger i alle land med McDonald’s-restauranter. Indeksen er et hjelpemiddel til å måle den faktiske verdien av valutaen i de respektive land- ene. Ved siste måling hadde Norge fremdeles den tvilsomme æren av å trone øverst på listen – vi er altså det landet i verden der man får minst Big Mac hamburger for pengene.

Selv synes at vi de store kjedene har gitt burgeren et ufortjent dårlig rykte som usunn kaloribombe og forutsigbar, kjedelig mat, forbeholdt simple smaksløker. Likevel er det et ubestridelig faktum at en overlegent stor majoritet av alle burgere som blir solgt og fortært verden over, kommer fra disse gigant- selskapene. Det er synd, for vi mener det er åpenbart at de beste burgerne ikke er de som masseproduseres og tilberedes av svette og underbetalte tenåringer uten den minste interesse for matlaging, slik tilfellet er litt for ofte i disse kjedene. Vi vil heller lage «good food» enn «fast food».

På restauranten vår serveres alle burgere med kniv og gaffel, men selv foretrekker vi å ære burgertradisjonen ved å la be- stikket ligge og gripe burgeren med begge hendene. Det kan bli sølete, men det er da vi nyter den aller mest.

Og uansett hvem det var og hvor vedkommende ble født, skyl- der vi den første kokken som la et stykke kjøtt mellom to skiver brød en stor takk – og en stor pommes frites.